27 érdekesség amit lehet nem tudtál Ausztráliáról

27 érdekesség amit lehet nem tudtál Ausztráliáról

Ausztrália a világ egyik legcsodásabb üdülési célállomása. Világszerte ismert egyedülálló és festői tájairól, tengerpartjairól, fantasztikus vadvilágáról és fehérhomokos strandjairól. De azt vajon tudtad, hogy a Nagy-korallzátony az űrből is látható? Vagy hogy Tasmaniában a legtisztább a levegő az egész világon? Ismerd meg az alábbi 27 érdekes tényt, melyet valószínűleg még nem tudtál Ausztráliáról.

1. Az ausztrál címeren két helyi állat szerepel: az emu és a kenguru. Mindkét állat kizárólag előre haladva tud közlekedni, ezért elterjedt jelképei a fejlődésnek és az előremutató országnak.

2. Ausztrália növényeinek, emlőseinek, hüllőinek és békáinak 80%-a kizárólag az országra jellemző fajok, melyek a világ más tájain nem élnek; ilyen például a koala, kengurufélék, dingó, hangyászsün, kacsacsőrű emlős és a vombatfélék.

3. Ausztráliában több mint 200 különböző nyelvet beszélnek, melyek közül 45 nyelv őshonos. Az angol után a legtöbbet beszélt nyelvek az olasz, görög, kantoni, arab, vietnámi és mandarin.

4. Imádod a kávét? Akkor irány Perth, ahol több kávézó vár rád, mint bármely másik városban a világon.

5. Canberra városát 1908-ban alapították, miután Melbourne és Sydney nem tudott egymás közt dönteni a fővárosi posztról.

6. Ausztrália egyike a világ természetileg legcsodálatosabb országainak. Az ország több UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, mint bármely másik úti cél. Három kulturális, tizenkettő természeti és négy örökség a két típus keverékéből; ez összesen tizenkilenc.

7. Ausztráliának több mint 10 000 strandja van, így ideális helyszínt biztosít a szörfözni, napozni, búvárkodni, vitorlásozni és kikapcsolódni vágyók számára. Sőt mi több, a strandok nagy része hintőpor fehér vagy arany színű homokos és kristálytiszta kék vizű, csodálatos hegyvidéki látképpel és víz alatti zátonyokkal.

8. Az ausztrálok több mint 85%-a a tengerpart 30 mérföldes körzetében él.

9. Ausztrália volt a világ második országa, mely a nőknek szavazati jogot adott.

10. A világ legrégebbi fosszilisét, mely körülbelül 3,4 milliárd éves, Ausztráliában találták.

11. Melbourne városát a sport világvárosának tartják, hiszen lakosai számára a legtöbb élsport lehetőségét nyújtja. Itt szervezik évről évre az Australian Open teniszkupát és a Forma 1-es futamot is.

12. A Nagy Korallzátony a világ legnagyobb élő építménye. 2500 különálló zátony alkotja, és a világűrből is látható.

13. A Nagy Korallzátonynak saját postafiókja van! Egy kompra felszállva bármikor eljuthatsz ide, és feladhatod képeslapodat egy egyedi korallzátonyos bélyeggel.

14. A Fraser-sziget a világ legnagyobb homokszigete. Egy queenslandi utazás fénypontja lehet, ha egy csónakot fogva a Hervey Bay-ből felfedeznéd a környező paradicsomot! A McKenzie-tó azúrkék vízét hófehér homokos partok és a Champagne Pool veszi körül, ahol bármikor elmerülhetsz, ha kedved tartja.

15. Borkedvelők figyelmébe ajánlva – Ausztráliában 60 különböző borvidék található. Minden vidék festői, így borkóstolás közben a gyönyörű kilátást is élvezheted! Nyugat-Ausztrália csodás szőlőhegyekkel büszkélkedhet, mint például Margaret River, mely könnyen megközelíthető Perth városából. Esetleg látogass el Alpine Valley-be vagy Yarra Valley-be Victoria államban, vagy Clare Valley-be a déli országrészben, vagy éppen Hunter Valley-be NSW államban, amely kevesebb, mint 2 órás autóúttal megközelíthető Sydney-ből!

16. Ausztrália a világ egyetlen olyan kontinense, amelynek nincs működő vulkánja.

17. A Sydney-i Operaház tervezője, Jorn Utzon narancsevés közben kapott ihletet – ha az operaház vitorlaszerű tetőelemeit összeillesztenénk, egy tökéletes gömb alakzatot kapnánk.

18. A lantfarkú madár hímje több mint 20 másik madárfaj hangját képes utánozni, csakúgy, mint egy fényképező, fűrész vagy autóriasztó hangját. Mennyire menő!

19. Végy egy mély levegőt! Tasmaniában a legtisztább a levegő az egész világon. A sétálni vágyók igazi paradicsoma a szigeten átívelő tengerparti sétányaival és lélegzetelállító panorámáival.

20. Mindannyian hallottunk már a Bondi Beach-ről és a Sydney-i Operaházról. De mi a helyzet a Hillier-tóval Nyugat-Ausztráliában? Ennek a tónak a vize rózsaszín, mely annak köszönhető, hogy a Dunaliella salina nevű organizmus piros festéket kibocsátva rózsaszínre színezi a tóban található sót. Akár még is mártózhatsz benne!

21. A szelfit a fotómániás gondtalan ausztrálok találták fel! Igen, bizony ők.

22. Ausztráliáé a világ leghosszabb golfpályája (850 mérföld), valamint a világ leghosszabb egyenes szakaszú vasútvonala is (300 mérföld). A Nullarbor golfpályát az unatkozó kamionsofőröknek találták ki, hogy a 850 mérföldes vezetés során az út menti városokban megállva városonként egy lyukat kelljen teljesíteniük.

23. A csillogó tengerpart a nyaralók legfőbb úti célja; de azt tudtad, hogy az Ausztrál Alpokban – mely New South Wales-t és Victoria államot szegélyezi – több hó esik, mint a Svájci Alpokban? A fehér csoda általában június és szeptember között borítja be a vidéket, nagyszerű síelési helyszínt biztosítva a mi nyári szezonunkra.

24. A világhírű Uluru monolit méltóságteljesen fekszik Northern Territory vidékén. A monolit egyike azon kevés helyszíneknek, amelyek kétszer is szerepelnek az UNESCO világörökségi helyek listáján: mind a kulturális, mind pedig a természeti csodák listáján helyet kapott. Tudtad, hogy a hegyből 2,5 km-nyi rész a föld alatt van? Az Olgas-hoz kapcsolódik, ahol a hegy újra kiemelkedik 16 mérföld távolságban.

25. Bár az Uluru nem a világ legnagyobb hegye, a nyugat-ausztráliai Mount Augustus-hoz tartozik.

26. Ausztrália nemzeti drágaköve az opál, melynek nagy része a déli országrészből származik.

27. Az ausztrál Outback vidék ad otthont a világ legnagyobb tevecsordájának, amely 750 000 állatot számlál.