Ausztráliába vagy Új-Zélandra készülsz?

Ausztráliába vagy Új-Zélandra készülsz?

Mit is kell tudni a hosszú repülőútról, míg végre az 5. kontinensre érsz…
Mi segítünk pár tanáccsal!
Ami az egyik legfontosabb az a csomag. Légitársaság és repülőjegy függő, hogy hány darab bőröndöt tudsz feladni. A turista oszályon az Emirates és a Qatar Airways is 30 kg-ot engedélyez. Ha ennél több, akkor túlsúlyt kell fizetni. Ezen kívül lehet még egy kézi poggyászod, amit a fedélzetre viszel magaddal, ez max 55x40x20 cm és 8 kg lehet. És még lehet egy laptop táska vagy övtáska, amiben az irataidat tartod.

A bőröndöt itthon feladod, és legközelebb a végállomáson fogsz vele találkozni, ezzel menet közben nem kell foglalkoznod. A bőröndben nem lehet készpénz, ékszer és semmilyen elektronikai dolog, mert erre nem vállalnak felelősséget. Ezeket a kézipoggyászban kell szállítani.

A feladott bőröndbe jóformán bármit beletehetsz, az hogy mit viszel ki, azt inkább a kinti szabályok írják elő, hogy pl.: étel-ital lehet-e. A kézipoggyásznál érvényes a 100 ml-es szabály, ami azt jelenti, hogy 100 ml-nél nagyobb űrtartalmú folyadék nem lehet a táskádban (parfüm, krém, fogkrém stb.), mert elveszik az átvizsgálásnál. Ezekből is max 10 db lehet nálad zárható átlátszó tasakban. De amit pl.: a reptéren veszel, akár ital, akár kozmetikai dolog, azt utána szállíthatod nyugodtan akkor is, ha több liter, mert ezt speciálisan csomagolják be, lezárják a zacskót légmentesen és jól láthatóan felmatricázzák. Viszont ezt nem bonthatod ki addig, amíg meg nem érkezel.

Ha mondjuk vinnél magaddal egy üveg vizet a gépre, akkor a biztonsági ellenőrzést követően a tranzitban tudsz vásárolni, de olcsóbb megoldás magaddal vinni egy üres palackot és a mosdóban megtölteni. Ha van valami speciális igényed, hogy vegetáriánus vagy lacto ovo menüt szeretnél, akkor azt előre jelezd nálunk a repülőjegy megvásárlásakor.

A beszállókártyáidra rá lesz nyomtatva, hogy az egyes járatok melyik kaputól indulnak, viszont amikor megérkezel egy reptérre, akkor mindig célszerű leellenőrizni a kijelzőkön, hogy időközben nem változtatták-e meg kaput. Ez elő szokott fordulni, és ne az legyen, hogy elmész a reptér egyik végébe, ahol kiderül, hogy vissza kell menni pont a másik felére. Ezeket a kapukat úgy tudod leellenőrizni, hogy a reptéren ki van rakva egy csomó TV vagy monitor mindenfelé nagy departures felirattal, ahol az összes induló járat fel van sorolva. Itt be tudod azonosítani a járatodat a járatszám alapján és mellé van írva a kapu száma, a plafonról meg lógnak a táblák, hogy melyik kapu merre van és egyszerűen meg lehet találni őket.

Mindig van egy időpont megadva, hogy mikor van beszállás a járatra, ez is a beszállókártyán szerepel és járattól függően 30-60 perccel az indulás előtt van, ekkor kell a kapuknál lenni és kezdődik a beszállítás, mire mindenki beszáll, meg elfoglalja a helyét, meg szöszmötöl, addigra pont indulás van. Az útlevélnek a visszautazástól számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos, különben nem engednek fel a gépre.

Vízumköteles országok esetében (pl. Ausztrália) az előre kiváltott vízum mindig legyen nálad.
Reméljük segítettünk!